Sok múlik a porción!
A tányérodra kerülő étel mennyisége sok tekintetben meghatározó lehet. Manapság -főként az Egyesült Államokban- jóval nagyobb adagokat fogyasztanak az emberek, mint amire valójában szükségük lenne. Supersize-menük, nagy üdítők, ennek köszönhetően pedig sokszor nagyobb ruhaméretért is kell nyúlniuk, hiszen a túlzott mértékű kalóriabevitel elhízáshoz és számos civilizációs betegség kialakulásához vezet.
De mekkora egy normál porció?
A "portion size" kontinensenként, sőt, sokszor országonként változik.
Egy biztos. Nem kell két tányérral ennünk semmiből.
Mi történik, ha nem a célomnak megfelelő porciót fogyasztom?
Amennyiben a súlyvesztés a célod, úgy ajánlott csökkentened a keményítőtartalmú élelmiszerek,
növelned a fehérje- és jó zsírsavak arányát a tányérodon.
Ezt tartjuk szem előtt a Porciofood Chefjével.
Számít az ételekben található tápanyagok egymáshoz viszonyított aránya?
Amennyiben az egészségmegőrzés, a fogyás vagy a súlytartás a cél, nagyon is számít!
Több tíz évvel ezelőtt, szüleink és nagyszüleink idején elfogadott volt a hagyományosan sok köret, jóval kevesebb feltét. Ez mára az
egészségtudatos generáció olvasatában átértékelődött, a köret mennyisége csökkent, a feltét mennyisége nőtt.
Mindez nem feltétlenül jelent kalóriacsökkentést, inkább a tápanyagok átcsoportosítását (szénhidrátbevitel csökkentése, fehérjebevitel növelése)
a hosszú és örömteli élet érdekében.